Van Loostraat

Weetjes

De van Loostraat behoort tot het Staten- en Geuzenkwartier. De wijk  bestaat deels uit statige huizen, in de driehoek tussen de Van Boetzelaerlaan, de Westduinweg en de Kranenburgweg zijn hoofdzakelijk kleinere huizen De wijk is gebouwd vanaf circa 1910-1915 en loopt tot het in 1888 aangelegde Verversingskanaal. In het  ‘Geuzenkwartier’ zijn de meeste straten genoemd naar strijders uit de Tachtigjarige Oorlog. Aan de rand van het Geuzenkwartier ligt een bekende lange winkelstraat, de Frederik Hendriklaan, in de volksmond ‘De Fred’ genoemd. Het Geuzenkwartier behoort samen met het Statenkwartier tot het beschermd stadsgezicht van Den Haag.

De bestaande situatie

De ramen van de dubbele bovenwoning waren aan vervanging toe. De kenmerkende voordeur alsmede het dubbel deurkozijn en het hek op het balkon waren slecht.

De wens

Het pand moest in zo origineel mogelijke staat energiezuiniger maken. De uitdaging was om dit binnen de regels van het beschermd stadgezicht te doen.

De gekozen oplossing

De originele kozijnen zijn gehandhaafd en door een schilder onderhanden genomen. Bee Pee HOUT bouw heeft de ramen vervangen voor ramen met dubbel glas. De bovenlichten zijn voorzien van een groene tegenruit. Door balansveren zijn de schuiframen te bedienen. De voordeur van het belendende pand is opgemeten en nagemaakt met de oorspronkelijke indeling en detaillering. Omdat de straat hellend loopt verspringen de vloerhoogtes per woning en dus ook de voordeuren.

Het resultaat

De kozijnen zijn in de oorspronkelijke indeling teruggebracht inclusief een nieuw stolpdeurkozijn en hek op het balkon. De voordeur vervangen door een exacte replica.