Valkenboslaan

Weetjes

De Valkenboslaan vormt een deel van het Valkenboskwartier.  De grenzen van de buurt zijn de Loosduinseweg, de Valkenboskade, de Laan van Meerdervoort en de Beeklaan. Het Valkenboskwartier is genoemd naar buitenplaats Valkenbosch, een landgoed met herenhuis. De buitenplaats lag ongeveer ter hoogte van de Valkenboskade, de Weimarstraat en de Mient. Het huis werd in 1857 afgebroken.  De bouw van het Valkenboskwartier startte in 1903. De gemeente Den Haag had in de jaren daarvoor al veel terrein in het gebied aangekocht maar mocht er geen woningen bouwen. De grond was deel van de gemeente Loosduinen en de huizen zouden te veraf komen te liggen voor de Loosduinse politie en brandweer. Na een grenswijziging in 1902 viel het gebied onder Den Haag en was het bezwaar vervallen. Er werden woningen gebouwd voor de middenstand en de beter betaalde arbeider. Typerend voor het Valkenboskwartier is het diagonale verloop van de hoofdstraat, de Valkenboslaan. Andere kenmerkende elementen zijn de vaak lange ononderbroken gevelwanden en de geringe diepte van de bouwblokken.

De buurt is een van de 19 beschermde stadsgezichten van Den Haag.

De bestaande situatie

De bestaande achtergevelkozijnen waren slecht en voorzien van enkel glas. Het woonkamer kozijn was in een eerdere verbouwing voorzien van een grote ruit en loopdeur, onder de doorlopende ruit was een verwarmingsradiator gezet. De keuken was al vernieuwd en tegen de achtergevel stond een keukenblok.

De wens

Nieuwe kozijnen, tochtdicht, inbraakbestendig en voorzien van dubbel glas. De verwarmingselementen in de woonkamer weggewerkt en het geheel in de stijl van het huis afgetimmerd.

De gekozen oplossing

Voor de keuken zijn in de kozijnen nagemaakt met de oude indeling, de keukendeur voorzien van een driepuntslot en inbraakwerend deurbeslag. Voor de woonkamer is er gekozen voor een pui met vierdeling en openslaande deuren. Achter de zijvleugels van de pui zijn radiatorkasten opgenomen in het kozijn. De slaapkamer heeft ook de oude indeling behouden maar is geheel vervangen.

Het resultaat

Het gevelbeeld is met de nieuwe kozijnen hersteld, door de openslaande deuren is de tuin meer onderdeel van de woonbeleving geworden. De behagelijkheid van de woning is toegenomen door de isolerende werking van de HR ++ beglazing en de Schlegel tochtwering. De weggewerkte radiatoren in het kozijn geven een rustig gevelbeeld van binnenuit.