Leeuwendaallaan

Weetjes

Nabij de Vliet stond in de 15e eeuw het nonnenklooster Onze Lieve Vrouwe in Nazareth Het klooster kreeg van Lodewijk van Leeffdael aan het eind van de 15e eeuw 10 morgen land in erfpacht. Het klooster werd na de Beeldenstorm afgebroken, en de ambachtsheer van Rijswijk kreeg de grond in erfpacht. In 1593 werd de grond verkocht aan Jan Harck en hij bouwde er een hofstede. In 1616 werd het gebied in een transportakte voor het eerst Leeuwendaal genoemd, waarschijnlijk een verbastering van de achternaam van Lodewijk van Leeffdael. In de loop der tijd werd het meerdere malen verkocht en door verschillende eigenaren tot buitenplaats omgevormd. Aan het begin van de twintigste eeuw werd het uiteindelijk verkocht aan bouwmaatschappijen die er in de periode van 1906 tot 1936 een woonwijk op bouwden.

Buurt Leeuwendaal heeft afgerond een totale oppervlakte van 27 hectare land (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 3.452 adressen per km2. Er wonen 1.025 huishoudens in buurt.

De bestaande situatie

De benedenwoning was in de jaren 70 “gemoderniseerd” naar de smaak van toen. Een tussenwand van groten deels glas, vlakke deuren en schrootjes plafonds. Helaas zijn er geen foto’s van die situatie.

De wens

De woning terugbrengen in de stijl van het begin van de twintigste eeuw met een kamer en suite, paneeldeuren en ornamentenplafonds. Ook was er behoefte naar een extra slaapkamer.

De gekozen oplossing

In de woonkamer is een kamer en suite met extra bergruimte en open haard gemaakt. Er is een serre gebouwd waarin de nieuwe keuken gemaakt is. Op de plaats van de oude keuken is een slaapkamer gemaakt. De achteruitbouw is verbreed waarin nog een slaapkamer en badkamer gemaakt zijn.

Het resultaat

De woning heeft een door kamer en suite gescheiden woon en eetkamer. Twee volwaardige slaapkamers en een ruime badkamer.