Gevels Javastraat

Weetjes

De Javastraat ligt in de Archipelbuurt. Tot het einde van de 18e eeuw was het gebied waar nu de Archipelbuurt ligt, een duinlandschap. Er stonden wat buitenplaatsen, er werd gejaagd, er stonden molens, er graasden koeien, en er waren wat moestuinen. De Archipelbuurt behoort tot het beschermd stadsgezicht van Den Haag.

Java is een eiland in de Republiek Indonesië. Het eiland is 132.000 km² groot en heeft meer dan 145 miljoen inwoners (2015). Daarmee is Java het dichtstbevolkte eiland van Indonesië met gemiddeld 1121 mensen per vierkante kilometer. De hoofdstad en tevens residentie van Indonesië, Jakarta, ligt op de noordwestkust van Java. Jakarta met de voorsteden heeft een totale oppervlakte van 6400 km² (ongeveer even groot als Noord-Brabant en Nederlands Limburg tezamen), heeft een bevolking van ongeveer 32 miljoen. Op Java liggen 45 actieve vulkanen waaronder de Bromo en de Merapi, voor het laatst uitgebarsten in 2018 en behorend tot de 16 gevaarlijkste vulkanen ter wereld.

De bestaande situatie

De oorspronkelijke bestemming van het project waren twee naast elkaar gelegen winkels met daarachter magazijn en aan een zijde boven woonruimte.

De wens

De winkels en magazijn moesten naar woonruimte worden teruggebracht en geïntegreerd worden in de woonbeleving boven. Het gevelbeeld achter was vrij de voorgevel moest als bescherm stadsgezicht oorspronkelijk blijven.

De gekozen oplossing

De indeling van de winkelruiten is opgedeeld in drie vlakken. De voorgevelkozijnen op de verdieping zijn vervangen door draai/val kozijnen in schuifopstelling met ingepakt glas in lood. De kozijnen in de achtergevel zijn bedrijfsruimte hoog uitgevoerd.

Het resultaat

Bee Pee HOUT bouw heeft de verbouwing binnen met partners uitgevoerd. De kozijnen van de voorgevels zijn in de oorspronkelijke indeling teruggebracht. De hoge achtergevelkozijnen op de begane grond geven zeer veel lichtinval. De kozijnen op het balkon zijn met de oorspronkelijke indeling uitgevoerd. De naastgelegen tussenvloer heeft daglicht door twee ramen in de weglopende gevel.