Constant Rebecqueplein

Weetjes

Op het Constant Rebequeplein zijn in 2014 kluswoningen aangeboden door de gemeente Den Haag. Het betrof twee portieken achter de oude gasfabriek. De familie Constant Rebecque stamt oorspronkelijk uit Frankrijk. David Louis werd luitenant Generaal in het Staatse leger, de familie is tot de Nederlandse adel verheven.

Het Constant Rebecqueplein ligt naast de oude gasfabriek. De eerste Gemeentelijke Gasfabriek werd aan de Gaslaan gebouwd in 1875. De tweede Gemeentelijke Gasfabriek in Den Haag werd in 1905-1907 aan het Trekvlietplein gebouwd door architect Adam Schadee en lag toen in de Binckhorstpolder aan de rand van de stad. Toen Den Haag als eerste gemeente in Nederland in 1915 naar elektrische straatverlichting overging, werd de tweede gasfabriek uitgebreid en moest de gasfabriek aan de Gaslaan sluiten. De fabriek is gesloopt alleen het kantoorgebouw resteert, daar is nu Zaal 3 theater en restaurant gevestigd.

De bestaande situatie

De portieken waren beide zelfstandige VvE’s. De woningen waren deels gekraakt en deels onbewoond geweest voordat ze als kluswoningen op de markt kwamen. De gemeente stelde als eis dat de woningen buiten en binnen verbouwd moesten worden naar de maatstaven van de huidige tijd. Voor beide portieken waren bestaande achtergevelkozijnen aan vervanging toe. De voorgevels konden met deelvervanging en reparatie hersteld.

De wens

Nieuwe kozijnen achter met bestaande indeling maar tochtdicht, inbraakbestendig en voorzien van dubbel glas. De afwerking binnen zou door de bewoners zelf ter hand worden genomen.

De gekozen oplossing

Voor de zijflanken zijn nieuwe schuiframen voorzien van balansveren, dubbel glas en tochtwering uitgewerkt. De nieuwe kozijnen met keukendeuren op de begane grond zijn voorzien van een driepuntslot en inbraak werend deurbeslag. Voor de achterkamers op de begane grond is er gekozen voor een pui met vierdeling en openslaande deuren. Op de verdiepingen zijn kozijnen met een vierindeling met ramen als bestaand gekozen.

Het resultaat

De woningen zijn buiten geheel in oude glorie hersteld. Behalve de kozijnen is er ook opnieuw gevoegd, geschilderd en is de dakbedekking vervangen.